4umTurk Portal.Sizin için en iyisi Türkiye'nin incisi

4umTurkü ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.Burası sitemizin arşividir.Ana siteye giriş için lütfen yukarıdaki bannerı tıklayınız.

Çanakkale Savaşı'nın tek kadın gazetecisi

ABİDİN
07-08-2007, 04:53 PM
Çanakkale Savaşı'nın tek kadın gazetecisi

http://image.haber7.com/haber/19276.jpg

Çanakkale Savaşlarının yaşandığı 1915 yılında Bulgaristan'ın ''Otro'' gazetesi muhabiri Vanda Zembruska, savaşları dünyaya duyuran tek kadın gazeteci olarak tarihteki yerini aldı.

AA muhabirinin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya'dan derlediği bilgilere göre, Zembruska 19 Ağustos 1915 yılında savaşları takip etmek için Osmanlı Genel Karargahından izin talep etti.

Fransızca, Bulgarca, Romence ve Almanca bilen Bulgar gazeteci, cephedeki ilk haberini 2 Eylül 1915'te gazetesine ulaştırdı.

Haberinde bölgeye geliş hikayesini ve yolda karşılaştığı olayları anlatan Zembruska, bir torpido botuyla değişik ülkelerden 5 gazeteciyle İstanbul'dan yola çıktıklarını, Tekirdağ'da mola verdiklerinde, cepheye yiyecek götüren deniz araçlarının tamamen bakliyat, kavun ve karpuz yüklü olduğunu gördüğü bilgilerine yer verdi.

Yolculuğunu özellikle geceleri bir denizaltına yakalanma korkusuyla geçiren Zembruska, annesinin öğrettiği tüm duaları okuyarak sabahı zor ettiğini belirtir. Gelibolu İskelesine yaklaştıkça, dar ve kumlu yollarda çuvallar, hamallar, mekkare beygirleri ve develerin karmaşık bir durumda olduğunu gören Zembruska'nın, karaya ayak bastığında duyduğu ilk ses ise ''uçak geliyor'' bağırışı olur. Yanındakilerle hemen yere yatan ve uçağın geçişine kadar saklandığı yerden çıkmayan, epey bombardıman sesi duyan Zembruska, gazetesine gönderdiği diğer haberlerde şu bilgileri aktarır: ''Dikkatimi çeken başka bir konu da sahilin hemen kıyısında bir Alman askerinin kendi günlüğüne bir şeyler yazmasıydı. Beni, Alman Paşa Von Sanders'in karargahına götürecek kişiyi beklemeye başladım. Daha sonra yanıma gelen bir yüzbaşı beni karargaha götürdü. Karargah, tamamen ormanlık alanın içine yapılmış, bir karargahtı. Bölgeyi ve savaşanları görme fırsatı yakaladım. Yaverler ve emir çavuşları sürekli etrafta koşuşturuyorlardı.''

6 Eylül 1915 de gazetesine gönderdiği bir başka haberde Von Sanders hakkında bilgiler veren, ilk tanışmalarında Sanders'in, kendisine ''Siz kadın olarak muhabirlik yapmaktan korkmuyor musunuz?'' dediğini anlatan Zembruska, yazısının ilerleyen yerlerinde Sanders'in dış görünüşünü de aktarır. Sanders'in yaveriyle bölgeyi dolaştığı sırada cepheyi, Türk ve Alman askerlerini tanıma fırsatı yakalayan Zambruska, o gün pek çok İngiliz askerinin karaya çıkartma yaptığı bilgisine ulaştığını, bölgede Almanların sayısının çok az olduğu, bunların da uçak ve donanma hizmetinde birinci derecede görev aldığını gözlemlediğini kaydetti.

EZ Archive Ads Plugin for vBulletin Copyright 2006 Computer Help Forum

Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0