4umTurk Portal.Sizin için en iyisi Türkiye'nin incisi

4umTurkü ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.Burası sitemizin arşividir.Ana siteye giriş için lütfen yukarıdaki bannerı tıklayınız.

Metin Tekin'den değişik bir oyun türü: "Doktor Civanım"...

Bugs Bunny
28-10-2006, 01:29 PM
http://img95.imageshack.us/img95/9651/zzzni6.jpg (http://imageshack.us)

Metin Tekin'den değişik bir oyun türü: "Doktor Civanım"...

Yıllarını tiyatroya adamış, uzun zamandan beri de Berlin'de yaşayan oyuncu ve yönetmen Metin Tekin'in yönettiği; Turgut Özakman'ın "Deli Bayramı" ve Anton Çehov'un "Sevgili Doktor" isimli oyunlarından seçilmiş iki perdelik "Doktor Civanım" adlı oyunun prömiyeri Tiyatrom'da yapıldı. Dili ve anlatım öğelerini çok iyi kullanan iki büyük yazarın oyunlarından seçmeler yaparak meydana getirdiği "Doktor Civanım" adlı oyunu sahneleyen Metin Tekin, niçin böyle bir seçim yaptığını şöyle açıkladı:

"Bu iki ayrı yazarı bir araya getirmekteki maksadım: Bizim Almanya'daki seyircimiz özellikle Berlin'deki seyirci -bilet satabilmek için olacak sanıyorum- vodvil ve bulvar tipi, tamamen komedi olan, insanı ne olursa güldüren oyunlara alıştırıldı. Aslında burada mükemmel seyircimiz var. Fakat onlara iki ayrı türdeki oyunu gösterebilme imkanı da var. Turgut Özakman'ın "Deliler Bayramı" bir "gır" komedi. İkinci Bölüm yani Çehov bölümü çok değişik, klasik formda bir oyun. Dekoru ve kostümüyle apayrı bir oyun türü. Seyirci de tiyatro kanalıyla eğitilmeli diye düşünüyorum. Seyirciyi "banal"e indirgeyip, karnından güldürmeye alıştırmak benim yadırgadığım bir durum. Seyirci yıllardır kalitesiz oyunlara alıştırıldı.

Turgut Özakman'a ait olan bölüm için kendisinden izin almam gerekiyordu. Kendisini telefonla aradım.
"Ne yapacaksın?" diye sorduğunda, olayı kendisine açıklayarak; "Birinci bölüm sizden, ikinci bölüm Anton Çehov'dan olacak" dediğimde şunu söyledi.
"Güzel güzel, ancak, siz belki kazandınız, ama ben daha baştan kaybettim" dedi.
"Neden Turgut ağbi, nasıl yani?" diye sorunca da;
"Çehov'la beni yan yana koyunca, tabiki ben kaybederim..." dedi. Ben de ona "Siz benim için Tolstoy'dan bile büyüksünüz!.." dedim. Bunun üzerine;
"Peki, yapın yapın, ne isterseniz yapın Metin Bey..." diyerek izin verdi.

Her iki büyük yazarın oyunlarından meydana gelen Doktor Civanım adlı oyun, traji komik ve komedi sahnelerinden oluşuyor. Tavsiye edebileceğim bir oyun türü. Metin Tekin'e Önder Baykul yönetmen yardımcılığı yapmış. Her zaman olduğu gibi ışık ve teknik yine ona ait. Dekor Dieter Rinkes, kostümleri ise Mirina German Atak hazırlamış. Oynayanlar: Tayfun Kalender, Hakkı Kırant, Turabi Bali, Keziban Kalın, Mehtap E. Özuzun, Cem Sultan Ungan.

LædeR
31-10-2006, 05:46 PM
uğraştığın için tşşkr.....

EZ Archive Ads Plugin for vBulletin Copyright 2006 Computer Help Forum

Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0